8 Mayıs 2010 Cumartesi

İLİŞKİDE PIRT ZAMANI

Bir ilişki başlangıcı, insanların kendini en çok gizlediği zamanlardır. İçeriyi göstermeyerek, dışarıyı bol bol süsleyerek gizledikleri. Henüz birbirini tanımayan sevgililer birbirlerini kırmaktan, düşüncesizce konuşmaktan ve tabi yanlış davranışlar sergilemekten imtina ederler. Sanki görünmez bir kurallar listesi vardır. Ve bu kurallar çiğnendiğinde her şey alt üst olacaktır.
Bir ilişkide en çok ve en baştan itibaren gizlenen şeydir pırt. Sanki hiç gelmiyormuş, metabolizma diye bir şey yokmuşcasına. Siz o yokmuş gibi davrandıkça, o bağırsaklarınızın çeperlerini döverek, seslerle hatırlatır varlığını. Karın kasılmalarıyla. Kısa süreli yalnız kalma zamanlarınızda bırakamayacak kadar yoğunsa ve kokusuna hiç de güvenmiyorsanız içinizde dans etmeye devam eder. Tuvalete gidişleriniz sıklaşır. Siz gidersiniz o kaçar. Siz döner ve koltuğa kıvrılırsınız sevgilinizin yanına, o geri gelir. Tuvalette kaçar, sevgilinin yanında yeniden ve yeniden çalar kapıyı. Yediğiniz yemekleri düşünüp içtiğiniz kolaya hayıflanırken, azıcık kaçıverir yer değiştirmenizin etkisiyle. Utançtan hiçbir şey görmez duymaz olursunuz. Bakarsınız sevgiliden de tepki yok. Aşkın gözü kör, burnu da tıkalı mıdır? Ya gerçekten duymamıştır kokuyu sevgili ya da sizi üzmemek için katlanır. Ya da belki aşkın yoğunluğundan koku onun burnuna da size geldiği kadar güzel geliyordur. Günlerce bunu düşünürsünüz.
Soğanı, sarımsağı bıraktığınız gibi, gazlı içecekleri ve ağır, aromalı, çemenli gıdaları almayı da bırakırsınız. Gittikçe zayıflatan aşk mıdır, pırt korkusu mu? Zaman geçer pırt riskiyle karşı karşıya. Herkes prtlı mıdır bu kadar? dersiniz. Yoksa benim bünyem mi yapıyor bunu. Öyle kendiliğinden. Genetik kodlara yönelirsiniz. Anneye, babaya, kardeşlere, dayıya, halaya. Onların pırt sıklık ve derecelerini hatırlamaya çalışırsınız. Sizi pırtlı yapan bu hayata lanet ederisiniz. Babaanneniz gelir aklınıza ve vecizeleri. Tıslama şeklinde ve sessiz olanın daha sinsi olduğunu anlatışı. Diğerinin kokusuz olmasına rağmen gürültüsünün ne kadar utanç verici olduğunu tekrarlayışı. Otobüste, misafirlikte, uykuda yersiz pırtlama hikayeleri. İkisini de tehlikeli bularak vazgeçersiniz. Her sabah sevgili işe gittiğinde yatakta, yeri doldurulamaz bir hazla uzun ve gürültülü pırtlara kilitlenirsiniz.
Günler ve aylar geçtikçe ilişki derinleşir samimiyet artar. Siz de tetikle beklemektesinizdir. Pırt zamanının yaklaştığını hissedersiniz. İlk ne zaman yapsam hayalleri kurarsınız. -Şakalaşırken ve gülme krizlerine girmişken bir anda pırtlasam ve boşluğu doldursam. Daha çok güleriz ve ben de zinciri kırmış olurum dersiniz. Ya da film izlerken televizyon karşısında, sessizce bırakıversem. Ve bir daha ve bir daha. Kokuyu alan sevgili en sonunda dönüp bakar göz göze geliriz nasılsa. Battaniyeyi afacan bir çocuk gibi havalandırırım. Komik olur güleriz birlikte diye iç geçirirsiniz Hayallerinizdeki pırt zamanı hep bir espri ve kahkahalarla biter. Pırt zamanının gelmesini dört gözle beklersiniz. İlişki değil belki ama siz hep sancılısınızdır.
Ve bir gün pırt zamanı gelir. Pırt bir ilişkinin kavşak noktası gibidir. Pırt zamanlaması ilişkiye özgü olduğu gibi sonuçları da ilişkiye özgüdür. Bu zamanlama, bir ilişkinin nereye evrileceğini belirler. Bu evrilme süreci ise ilişkinin kendi dinamiklerince belirlenir.
Her şeyi göze alarak kafanıdaki senaryoyu uygulamaya koyarsınız. Daha önce tuvalette bile sesiniz duyulmasın diye sürekli sifon çeken siz, bir gülme seli esnasında bırakıverirsiniz. Eğer sisin tasarladığınız gibi kısa, orta derecede sesli ve az kokulu olursa ilk aşamayı başarıyla geçersiniz. Ve diğer aşama sevgilinin tepkisi. Bazen güler sevgili tıpkı hayallerinizdeki gibi. Bazen de kaşlarını çatar. İşte bu noktadan sonra, ilişki dönüşmeye başlar. Şanslıysanız pırt zamanı sizin ilişkinizin samimiyet düzeyini en üst noktalara taşıyan bir patlama etkisi yaratmıştır. O zamandan sonra karşılıklı bir pırtlama ve buna gülme dönemi başlar.Yarış bile yaparsınız. Ama eğer şanssızsanız, sevgili bunu kabalık ve saygısızlık göstergesi kabul eder ve sizden soğur. Bunu hemen söylemese bile kendi protestosunu pırtını tuvalete saklayarak devam ettirir. Siz de eşek değilseniz durumun farkına varırsınız. Ve tabi valizlerinizi topmaya başlarsınız. Her ilişki ani pırtı, her sevgili aleniliği kaldırmaz. Şanslı olanlar pırta gülerken. Siz giden sevgiliye gücenirsiniz…

3 yorum:

  1. Emelciği'm, o pırt zamanları "gayrı resmî", müsvedde niyetine karalanmış beraberliklerde değil de daha ziyade evliliklerde gerçek anlamını buluyor :) Bundan dolayıdır ki bir milyon tane "Amaaan olmazsa ne yapalım?" ilişkisi de yaşasak "pırt zamanları" esprisini yakalamamız mümkün olmayabilir :)

    Güzel, blog.. İçerikli yazılar... "Ha ucundan da ciddiyeti bırakmayayım ha!" tarzı bir yüksek lisans yüksek topuğu irtifa dalışı da sezilmiyor değil...

    Hadi bakam, tekrar hayırlı, uğurlu olsun.... :)

    YanıtlaSil
  2. sonradan farkettim ki pırt burda sadece bir ayıbın gaz hali değil bir metafor aynı zamanda.:)
    bu işin mimarı olarak sana ve yorumlarına teşekkür ederim afşarcığım:)

    YanıtlaSil
  3. Estağfurullah, bir zevk... Atletin yılık dolaşabilir, ağzının soğan kokmasından korkmazsın... Sanırım metaforu anlamışım, inanmayacaksın ama... :)

    Bazıları buna "sıradanlaşma" diyor ama, el ile eldiven olmaktır aslında bu... Fazla ukalâlık ettim galiba, özür.

    Bol güncelleme ve yorum diliyorum.. tekrar tebrikler...

    YanıtlaSil